Wat is het verschil tussen een Nanny, een oppas, een Family Assistant, een Au Pair en een gastouder?

Niet iedereen weet de verschillen tussen de verschillende vormen van kinderopvang aan huis. Wij nemen je mee in het verschil tussen een Nanny, een oppas, een Family Assistant, een Au Pair en een gastouder. Zo kunnen jullie een weloverwogen keuze maken voor kinderopvang die het beste past bij jullie wensen en behoeften.

Wat doet een Nanny?

Een Nanny werkt fulltime (of parttime als jullie dat wensen) voor één familie. Zij neemt de verzorging en opvoeding van de kinderen op zich op de momenten dat de ouders afwezig zijn. De Nanny voert, in tegenstelling tot een oppas, ook organisatorisch werk en licht huishoudelijke taken uit. Een Nanny brengt de kinderen naar school, regelt afspraken voor de kinderen, kookt, doet boodschappen en brengt de kinderen naar clubjes. Als je thuis komt kun je ervan uit gaan dat het huis netjes is en je niet direct aan de slag moet met koken en huishouden. Zo heb je échte aandacht voor je kids op de momenten dat je thuis bent. Nannies die werken via TFA zijn zorgvuldig gescreend, pedagogisch onderlegd en in het bezit van een gerelateerd diploma. Zo ben je verzekerd van kwaliteit, betrouwbaarheid en discretie.

Lees hier meer over de taken van een Nanny. 

Wat doet een oppas?

Een oppas wordt over het algemeen niet uitvoerig gescreend en hoeft geen ruime ervaring of pedagogische achtergrond en opleiding te hebben. Ervaring is ook geen vereiste om jezelf ‘oppas’ te mogen noemen. Vaak blijft de oppas voor een kortere periode bij een familie en heeft ze daarnaast nog haar school, studie of andere bijbaantjes. Ze is dan ook niet altijd inzetbaar wanneer jullie hulp nodig hebben. Verandert er een rooster? Dan verandert ook het schema dat jullie met de oppas hebben besproken. Daarnaast doet een oppas meestal geen of weinig huishoudelijk werk en heeft ze minder verantwoordelijkheden dan een Nanny.

Wat doet een Au Pair?

Een Au Pair komt vaak uit het buitenland naar Nederland om een tijdje (maximaal één jaar) hier te werken bij één familie. Een Au Pair woont, in tegenstelling tot een Nanny, ook bij je in. In tegenstelling tot een Nanny of Family Assistant, die meerdere jaren in dienst kan blijven, vertrekt de Au Pair sowieso weer aan het einde van het jaar. De Au Pair neemt net als een Nanny ook de verzorgende en huishoudelijke taken uit handen. Het voordeel van een Au Pair is dat ze vaak ook in de avonduren beschikbaar is. Ook zijn de kosten voor een buitenlandse Au Pair vaak lager dan die voor een Nederlandse Nanny. Het nadeel is dat je als gezin weinig privacy hebt. Je moet zin, ruimte en tijd hebben om te investeren in een Au Pair die na een jaar weer vertrekt. Ook spreekt een Au Pair vaak geen Nederlands en zul je in het Engels moeten communiceren. Voor de kinderen vaak best een uitdaging. 

Wat doet een gastouder?

Een gastouder biedt kleinschalige kinderopvang in een vertrouwde, huiselijke omgeving. Dat kan soms het huis van de ouders zijn, maar meestal is het het huis van de gastouder zelf. Een gastouder heeft meestal meerdere kindjes onder haar hoede. De gastouder richt zich puur op de verzorging van de kinderen en voert geen huishoudelijke taken voor jouw gezin uit. Gastouders moeten voldoen aan de eisen van de wet Kinderopvang, wat onder andere inhoudt dat ze geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang, een verklaring omtrent het gedrag (VOG) hebben, en voldoen aan bepaalde opleidings- en kwaliteitsnormen. 

Wat doet een Family Assistant? 

Een Family Assistant werkt net als een Nanny fulltime voor een familie. Naast de zorg voor de kinderen en het huishouden neemt de Family Assistant ook organisatorische en aansturende taken op zich. Ze helpt soms ook mee als PA in de onderneming van een van de ouders. De Family Assistant boekt reizen, uitstapjes, tandartsafspraken en beheert de agenda van de familie. Welke taken een Family Assistant precies uitvoert hangt af van jullie wensen en behoeften. Ook onze Family Assistants zijn uitvoerig gescreend en hebben ruime ervaring met organiseren. Zo weet je zeker dat alles in en rondom je gezin doordraait als jij niet aanwezig bent. 

Lees hier meer over het werk en de taken van een Family Assistant. 

Op zoek naar passende kinderopvang aan huis? Onze Nannies en Family Assistants ontmoeten je graag

The Family Assistant matcht Nannies en Family Assistants aan drukbezette gezinnen. Heb jij ook behoefte aan een stressvrij gezinsleven? We helpen je heel graag met het vinden van de perfecte match. 

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.